keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Olarin yrittäjädelegaatio Sisilian Cataniassa 9. - 14.10.2016

Matkustimme lokakuussa historiallisesti hienoon Etnan juurelle kasvaneeseen Catanian kaupunkiin Sisiliaan osana EU:n "Being Young Entrepreneurs " Erasmus-projektia. Reissussa rähjääntymässä olivat Max Kalhama, Saara Karjalainen, Sarianne Karjalainen, Antti Lehtinen sekä Historian laitos. 
Matkan päätavoitteena oli esitellä jokaisen mukana olleen koulun kehittämä liikeidea ja viedä projektia yleisesti kohti maalia. Projekti päättyy ensi keväänä konferenssiin Ranskassa.

Olimme valmistautuneet matkaan jo etukäteen pohtimalla liikeideaamme ja kääntäneet yrittäjäsanastoa englanniksi. Liikeideamme sijoittui koulumaailmaan oppikirjojen ympärille. Kaavailimme uudenlaista kirjojenvälityspalvelua, jossa infrastruktuuri olisi merkittävästi pienemmässä osassa kuin perinteisillä kirjakaupoilla. Näin saataisiin painettua alas käytettyjen kirjojen hintoja ja vallattua markkina-alaa vanhoilta suurilta toimijoilta. Käytännössä tämä tapahtuisi poistamalla perinteiset kivijalkaliikkeet ja myymällä kirjoja suoraan internetissä tai pienissä pop-up -myymälöissä eri lukioissa jaksojen välissä.

Cataniassa muiden projektimaiden liikeideoista erityisen mielenkiintoisia olivat italialaisten ja ranskalaisten ideat. Italialaisten kehittelemä ajatus kierrätysmuovista valmistetuista puhelimien suojakuorista herätti myös meissä ideoita jatkokehitykseen - voisiko oman puhelimen suojakuoret rahoittaa keräämällä muoviroskaa yhtiölle kierimästä pois kaduilta ja luonnosta? Tai voisiko muovin kerätä valtameristä, joissa on massiiviset määrät pienempää ja suurempaa muovijätettä ihmisten jäljiltä.

Toinen mieleen painunut yritysidea oli ranskalaisten visio tarjota sekä ekologista että terveellistä pikaruokaa. Idea oli mielenkiintoinen, koska perinteinen pikaruoka ainakin Suomessa on yleisesti ottaen melko epäterveellistä. Lisäksi markkinointivaltit ekologisuus ja luomuruoka ovat kasvattaneet huikeasti suosiotaan viime vuosien aikana.

Sisiliassa on valtava nuorisotyöttömyys ja siksi tärkeää saada nuoret perustamaan yrityksiä ja työllistämään itsensä. Ymmärsimme, että Catania on hyvin erilainen paikka yrittäjälle kuin Suomi. Välimeren maiden koulu- ja yrityskulttuuri hämmensivät ajoittain suomalaiseen jämptiyteen ja byrokratiaan tottunutta joukkoamme.

Vaikka viikon aikana ohjelmaamme kuului yrittäjyysesityksiä ja ryhmätyöskentelyä ystävyyskoulullamme, ehdimme vierailla Taorminan kaupungissa ja jopa pulahtaa uimassa Välimeressä. Taormina oli kaunis vanha paikka, joka oli täynnä rikasta historiaa. Kaupunki sijaitsi todella suurten vuorten uumenissa. Kaupungin ydin oli antiikin aikainen teatteri, jossa jo kreikkalaiset viihtyivät. Teatterin lavastus perustui näyttämön takana sijaitsevaan maisemaan. Maisemat olivat todella kauniita ja Italian syvän meren sinisyys hohti kaikkialla. 

Vierailimme myös sisilialaisen kahviyhtiö Moakin toimitiloissa joka sijaitsi lähellä Modican kaupunkia. Moak on aloittanut tarinansa vuonna 1967 . Nykyään Moak työllistää paikkakunnalla yli 50 ihmistä ja brandi on tunnettu Suomessa asti. Opimme vierailulla paljon tiukkaa faktaa kahvista ja sen valmistusmenetelmistä sekä markkinoinnista. Pääsimme myös koostamaan omat kahvisekoituksemme.

Yritysvierailun jälkeen tutustuimme Modicaan, jota koristi vanhat barokkirakennukset sekä upea katolinen kirkko 1700-luvulta. Rakennukset sekä jättimäisten vuorien läheisyys ovat tehneet Modicasta suositun turistikohteen. 


Mukavinta matkalla oli päästä nauttimaan italialaisesta vieraanvaraisuudesta ja oppimaan uusia asioita myös muista projektimaista kuin vain isäntämaastamme Italiasta. Kansainvälinen yhteistyö oli hedelmällistä. Erityisen hyvin tutustuimme walesilaisiin, joiden kanssa keskustelu ohjautui herkullisen italialaisen ruoan äärellä erittäin syviin keskusteluihin muun muassa kansainvälisestä politiikasta. Opimme, että yhteinen kieli on kaiken a ja o. Tämän takia hyvät vuorovaikutustaidot ja englannin kielen osaaminen ovat todella tärkeitä taitoja, jotta kommunikointi toimii sujuvasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti